Integrált termelés

Manapság a mezőgazdasággal foglalkozóknak, termelőnek be kell látniuk, ha a piacon, azaz versenyben akarnak maradni, együtt kell működniük másokkal.
Lehetőleg minél több agrárpiacai szereplővel, s az ezekkel kapcsolódó legfontosabb szervezetekkel, intézményekkel (pályáztatók, bankok, biztosítók stb.). Amennyiben csak egy szakágat, az alaptevékenységet folytató növénytermesztést vesszük példának, ez könnyen belátható: a termelőnek (legyen az földtulajdonos vagy bérlő) a mezőgazdasági termeléshez eszközökre van szüksége: vetőmagra, műtrágyára, növényvédőszerre, erő és munkagépekre. A betakarított termést (kombájnkapacitás, a betakarítás idejének megválasztása, saját vagy bérlelt gépi kapacitás) raktározni is kell vagy azonnal eladni, feldolgozni. Ezek a műveletek mind-mind többirányú együttműködést igényelnek. Ezek összehangolásában és szervezésében tud cégcsoportunk professzionális partner lenni.
Ma, a multinacionális világcégek piaci jelenléte mellett jól fölfogott érdeke, a termelőnek, hogy megfelelő kapcsolatrendszeren belül termeljen, állítson elő mezőgazdasági termékeket, s főleg, hogy azt értékesíteni is tudja. Illetve, hogy ennek érdekében pontosan azt termelje, azt a növénykultúrát, terméket, amelynek piaca, jövedelmezősége és megfelelő minősége van. Nem véletlen, hogy ma a színvonalasabb agrárgazdaságokban a minőségbiztosítási rendszer nem újdonság, hanem a mezőgazdasági termelés szerves része. S akkor már itt is vagyunk a megjelölt témánál: a gazdaság egészét átszövő globalizációs hatásokkal szemben, ha nem is jelent teljes megoldást, de mégis működőképes az a termelésszervezési módszer, amit integrációnak hívunk.
Aki ezt szervezi, az az integrátor, és aki ennek előnyeivel élni kíván, aki ebben a kölcsönös előnyökkel járó együttműködésben részt vesz, az az integrált termelő.
Az integrált termelőnek létérdeke, hogy megfelelő minőségű, magas potenciális termőképességű vetőmagot, hatékony növényvédő szert, műtrágyát kapjon, illetve rendelkezzen a piacra termeléshez szükséges, széles eszköztárral (fémzárolt vetőmag, speciális fajta piacképes paraméterekkel, szelektív gyomirtó és károsító-ellenes kemikáliák és az ezt kijuttató korszerű gépi háttér, hogy megfelelően tudjon a kártevők ellen védekezni, és hogy az egyes gazdasági műveleteket a vetéstől a betakarításig, s ha kell, azon túl is tárolás, feldolgozás idejében el tudja végezni). Érdeke továbbá, hogy olyan termelést segítő konstrukciókban vegyen részt hitel, áruhitel, előleg, szerződés melyek piaci biztonságot adnak. Ez pedig együttműködés, együttműködési készség nélkül nem megy. Az együttműködés kétirányú, oda-vissza ható kapcsolat az integráló és az integrált termelő között.
A termelésszervezés hatékonysága az integrációban jól érvényesül, és sikerrel oldja fel azt a nem kis ellentmondást, ami a mezőgazdaság sajátja: folyamatos magas költségek (invesztíciók) mellett a termelés ciklikusságából adódóan a bevétel csak később jelentkezik. Mind a termelés, mind az értékesítés befektetést igényel, ehhez kap segítséget az integrációban részt vevő az integrátortól, akinek feladata és érdeke a termelés feltételeit biztosítani és segíteni.
Együttműködés nélkül, illetve az ezt megtestesítő integráció hiányában a termelő teljesen ki van szolgáltatva, illetve ki lenne szolgáltatva. Tehát a mezőgazdasági termeléshez és a mezőgazdaság piacához szükséges kapcsolatrendszerben való részvétel, lehetőséget ad a vállalkozó gazdálkodónak, hogy a termelés kockázatát csökkentse és egyben saját piaci biztonságát fokozza. Ma már e nélkül a vázolt termelés-szervezési háttér nélkül tulajdonképpen nem is lehet elviselhető kockázattal a piacra termelni.
Ha Ön még nem integrált termelő, de érdeklik a lehetőségek, vagy már integrált termelő, de cégünknek adna inkább bizalmat, kérjük keressen meg minket!

Amennyiben érdeklődik szolgáltatásunk iránt, keresse képviselőinket

Területi képviselőink:

Kelet-Szabolcs, Dél-Szabolcs és Hajdú:
Kozma Péter
00 36 30 474 9430
p.kozma@me.hu

Kelet- Szabolcs (Mátészalka, Fehérgyarmat és környéke)
Havellant Csaba
00 36 30 884 6416
havellant.csaba@kemoker.hu

Észak-Közép Szabolcs (Nyírtass, Ibrány és környéke)
Fekete András
00 36 30 426 0792
fekete.a@me.com

Kelet-Nyugat Szabolcs (Nyíregyháza –Fehérgyarmat és környéke)
Palitz Tibor
00 36 30 692 5628
palitz.t@icloud.com

Borsod:
Kaczur András
00 36 30 263 55 08
a.kaczur@me.com


vissza